Weekendpaket Budapest
* MrJet
* Travelstart

Memento Park i Budapest

Memento Park i Budapest är ett unikt utomhusmuseum som inkluderar en stor statypark.

Parken är avsedd att visa hur det var att leva bakom järnridån i Budapest mellan 1949 - 1989. Flera av de symboliska statyer som var utplacerade i staden finns idag i parken. Här finns statyer av Lenin, Marx och Engels samt flera av de ungerska kommunistiska ledarna.

Direkt efter att den kommunistiska regimen i Ungern fallit under år 1989, stoppades flera av de kommunistiska statyerna och monumenten undan direkt. Det är dessa statyer som idag utgör basen i den nuvarande samlingen i statyparken.

Under 2006 fick Memento Park en kopia i verklig storlek av det gamla Stalinmonumentet i Budapest. Kopian är ett artistikt verk av Akos Eleod och tillverkades 50 år efter den ungerska revolutionen under vilken det ursprungliga Stalinmonumentet förstördes av uppretade ungrare.

Under 2007 invigdes en ny uställningssal och en liten filmteater i parken. Fotouställningen "Stalins boots" tar besökarna genom revolutionen 1956 till de politiska förändringarna som skedde i landet under 1989. En film som beskriver den hemliga polisens metoder bakom järnridån visas i filmteatern.

Memento Park innehåller också festivaler av olika slag och kulturella program. Parken är öppen varje dag från klockan 10 till solnedgång och är en stor sevärdhet bland stadens turister.

Det finns möjlighet att få en guidad tur i parken.
Läs mer/boka guidad tur i Memento Park här >>

Memento Parks hemsida >>

Hotell nära Memento Park >>