Parlamentet i Budapest

Parlamentet i Budapest
Det ungerska parlamentet, som är en av Europas äldsta parlamentsbyggnader, är säte för den ungerska regeringen och även den ungerska premiärministern har sitt kontor i byggnaden.

Det är en väldigt populär turistattraktion i Budapest och ligger på Lajos Kossuth torget, längs Donaus strandkant centralt i Budapest. Parlamentet är den största byggnaden i Ungern och den största parlamentsbyggnaden i Europa.

När parlamentet skulle byggas hölls en internationell tävling som arkitekten Imre Steindl vann. Bygget påbörjades år 1885 och vid 1000 årsjubileet av Ungern öppnades byggnaden, men bygget blev inte färdigställt förrän 1904. Enligt vissa uppgifter påstås det att Imre Steindl dog innan bygget blev klart, andra uppgifter hävdar att han blev blind innan byggnaden blev färdig. Omkring tusen personer lär ha varit inblandade i byggandet. Bland annat gick det åt 40 miljoner stenar, en halv miljon ädelstenar och 40 kilo guld.

Parlamentet, som är byggt i nygotisk stil, har sin huvudfasad ut mot Donau, medan huvudentrén vätter mot torget framför byggnaden. Det lär finnas 242 skulpturer på väggarna räknat både på insidan och utsidan. På fasaden finns statyer över ungerska härskare, ledare och kända militärer. Över fönstren finns bilder på vapensköldar från kungar och grevar. Trappan till huvudentrén ramas in av två lejon.

Parlamentet är 268 meter långt, 123 meter brett. Den gigantiska 16-sidiga kupolen sträcker sig 96 meter upp. Byggnaden inhyser 691 rum.

Den kommunistiska regimen i Ungern satte upp en stor röd stjärna på utsidan av byggnaden, men efter deras fall plockades den ner igen. I parlamentet finns idag de ungerska kronjuvelerna och man förvarar även den heliga Stefanskronan här.

Det är inte tillåtet att besöka parlamentet på egen hand, men varje dag arrangeras guidade turer inne i byggnaden. Då finns det möjlighet att se nationalförsamlingens sal, innertaket på den stora kupolen och kongressalen, vilka är rikt utsmyckade och har många vackra takmålningar.

Här kan du läsa mer och boka rundtur i Parlamentet >>

Hotell nära Parlamentet >>