Weekendpaket Budapest
* MrJet
* Travelstart

S:t Stefan Basilikan i Budapest

S:t Stefans basilikan i Budapest
S:t Stefan Basilikan är en romerskkatolsk kyrka som är namngiven efter kung Stefan, Ungerns första kung. Inne i denna sevärdhet förvaras Kung Stefans högra hand som är mumifierad och anses vara den kristna ungerska nationens högst värderade relik och symbol.

Liksom Parlamentet är detta den ena av de två högsta byggnaderna i Budapest, 96 meter. Enligt gällande regler får ingen byggnad i Budapest byggas högre än 96 meter. Vidare är kyrkan 55 meter bred och 87 meter lång och rikt utsmyckad. Liksom många andra byggnader gick andra världskriget hårt åt kyrkan men den har blivit renoverad för att återställas i ursprungligt skick.

Kyrkan började uppföras år 1851 men färdigställdes inte förrän 1905 efter 54 års byggande. Att det tog så lång tid att bygga kyrkan beror till stor del på den dramatiska händelsen då kupolen kollapsade 1868 då hela byggnaden fick rivas och börja byggas på nytt.

S:t Stefan Basilikan i Budapest

Kyrkan har två stora klocktorn varav det södra innehåller en klocka som väger mer än 9 ton.

Basilikan är idag en stor turistattraktion och turister tillåts gå eller åka hiss upp i kyrktornen mot en mindre avgift och får då en fantastisk utsikt över denna delen av Budapest.


Hotell nära S:t Stefan Basilikan >>