Ungersk mat i Budapest
Ungersk mat är kanske mest känd för sin rikliga användning av paprika, både som grönsak och som krydda. Denna ikoniska ingrediens sätter tonen i klassiker som gulyás (gulasch), en kryddig köttsoppa som ursprungligen lagades över öppen eld av herdar på den ungerska pusztan.
Matturerna börjar ofta på en lokal marknad där deltagarna får prova charkuterier som ungersk salami, smakrika ostar och nybakat bröd. Här möts doften av rökta korvar och kryddor med sorlet från försäljare och lokalbor vilket är en färgstark upplevelse i sig. Under turerna ges ofta också en inblick i matens roll i det ungerska vardagslivet och hur traditionella metoder fortfarande lever kvar i dagens Budapest.
Flera turer avslutas med en avslappnad stund på en ungersk vinbar där deltagarna får prova inhemska viner och pálinka (fruktbrännvin). Ungern har en lång vinhistoria och flera spännande vinregioner, bland annat Tokaj och Eger - och det är ofta här, i det lilla glaset, som resenärer upptäcker en helt ny sida av landet.
Den här typen av guidade matvandringar är ett utmärkt sätt att kombinera sightseeing med matglädje. Här ges inte bara möjligheten att smaka på det bästa från Ungerns kulinariska arv utan även historierna bakom recepten berättas och deltagare får lära känna Budapest genom dofter och smaker.
Läs mer om matturer i Budapest här >>