Weekendpaket Budapest
* MrJet
* Travelstart

Gellértberget i Budapest

Gellértberget i Budapest
Sevärdheten Gellértberget har fått sitt namn efter biskop Gellért. Han var präst åt kung St:Stefan och gick år 1046 ett hemskt öde tillmötes då han tillfångatogs av rebeller och stängdes in i en tunna som kastades ner för berget.

Från toppen av Gellértberget får man en utsikt som sträcker sig långt längs med Donau. På toppen ligger även Citadellet som byggdes under 1851-1854 av Habsburgarna. Under den ungerska revolutionen, 1956, ockuperade sovjetiska trupper Citadellet och sköt kanonsalvor ner över staden för att stoppa revolutionen.

På Gellértberget finns det en rad statyer som kommunisterna begärde skulle resas efter att de besegrat tyskarna under andra världskriget, dessa skulle ge ära och berömmelse över deras seger. Den mest kända statyn är frihetsstatyn där en kvinna håller upp ett palmblad över sitt huvud.
Grottkyrka i Budapest
I berget finns ett antal grottor, varav en utgör en grottkyrka. Denna kyrka har även använts som fältsjukhus för tyskarna under andra världskriget. Under 1951 plundrade den ungerska säkerhetspolisen kyrkan, förseglade grottan och fängslade dess medlemmar.

Efter järnridåns fall öppnades grottan på nytt 1989 när betongväggen som föreglat grottan revs. 1992 var grottkyrkan återställd och åter i användning, men idag är den mestadels en turistattraktion.

Vid foten av Gellértberget finner man det berömda hotell Gellért och Gellértbadet, Budapests mest kända bad.

Hotell nära Gellértberget >>